torsdag den 21. august 2008

Det er en bollekultur


I dag kastede jeg mig over at lave boller, nærmere præcist havde jeg planlagt, at jeg ville eksperimentere med müsliboller, som jeg aldrig har prøvet lave før... Min inspiration kommer fra nogle dejlige müsliboller jeg plejer at købe hos "Det rene børd" (http://www.webogtryk.dk/bager/) en økologisk bager som bl.a. ligger i Frederiksborggade. De smager så herligt, og er et fantastisk lille mellemmåltid, med tørrede frugter og nødder, altså en nogenlunde sund måde at stille en lille trang til noget sødt.

Når jeg bager, foregår det normalt udfra en nogenlunde fast grundopskrift, som dog kan variere lidt efter hvad jeg lige har i skabet, men normalt bruger jeg omkring en halv liter væske (vand eller mælk) til en pakke gær og tilsætter tykmælk, olie, salt, lidt økologisk ahornsirup (kan erstattes med sukker eller almindelig honning) og så forskellige former for mel samt andet fyld (grønsager, kerner, nødder, frugter osv.). Det hele æltes sammen til en ikke alt for fast dej (den må gerne klistre en del) og hæver indtil jeg synes den er tilpas stor (omkring en time), derefter former jeg boller eller brød, alt efter humør og formål.

I mine müsliboller tilsatte jeg desuden noget müsli. Hvis man er rigtigt frisk, kan man sagtens selv lave müslien af grove havregryn, nødder, rosiner og hvad man ellers har lyst til, men jeg snød, og brugte i stedet en rest færdigblandet, økologisk müsli jeg havde stående og hakkede tørrede abrikoser og figner.







Jeg synes at resultatet blev ok, men jeg kunne godt have ønsket mig, at bollerne blev mere grove, så næste gang jeg laver dem, vil jeg nok tilføje nogle flere hele korn og måske noget groft mel af en art.









Og nu da jeg alligevel havde gang i det helt store bageri, så fik jeg også lige lavet en ny portion grovboller. Jeg kan godt lide at putte kornblandinger i boller for at give dem lidt mere bid. Jeg bruger enten en kornblanding, som kan købes i alle helsekoster og de fleste supermarkeder, eller blandet en selv. Blandingen kan man enten sætte i blød dagen inden, eller, hvis man er lige så lidt forudseende som mig, koge i et par minutter og afkøle inden brug, man skal bare koge kornene i ca samme mændge vand som der er korn.

Korn"grøden" blander jeg så med grundopskriften, og gerne godt med rugmel, og så får man nogle dejligt grove boller som smager virkeligt godt!

1 kommentar:

majken sagde ...

mums mums ... sådan et par müsliboller kunne jeg godt lige gnufle! vores bollekultur har alt for få müsliboller...flere af dem:)